Resepi Sambal Tempe Rangup (SIMPLE TAPI SEDAP!!)

Hi guys, 
So nice to meet you guys again!

So buat yg tak tahu, cicerain memang suka gila makan tempe. Kat UIA kalau boleh hari-hari nak makan lauk tempe. And my favourite tempe always goes to tempe yg Makcik kat cafe Hafsa jual sebab sedap gila nak mampus. Rangup dia takyah cakap ah. Oh btw, I suka tempe yg dipotong nipis-nipis tau. Tak suka yg tebal-tebal. Pastu kena pedas-pedas sikit haha barulah best. I think I started to like tempe since CFS kot. Sebab, before this time sekolah jarang yang amat-amat Ma nak masak tempe. Tapi bila masuk CFS, hampir semua cafe jual tempe hahahaha I'm so happyyyyyy.

So, sebab sekarang cicer tgh cuti sem, cicer got no chance to eat tempe. tapi jangan risau, kalau kita takleh beli, kita buatlah ape lagi! Kebetulan pulak Ma beli dua buku tempe mentah tu, so ape lagi kita enjoy!!


Resepi Sambal Tempe Rangup (SIMPLE TAPI SEDAP!!)

Bahan-Bahan:

1. 3 sudu sambal blend.
2. 3 cawan air.
3. 1 buku tempe.
4. 1 genggam ikan bilis.
5. Minyak
6. Gula
7. Garam
8. 4 cawan air
9. Asam keping

Cara-Cara:

1. Potong tempe senipis yang dikehendaki. Janganlah nipis sangat, nanti bila goreng dia hancur. Ikan bilis pulak, basuh bersih-bersih okay?

2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan tempe. Goreng tempe sehingga garing (warna jadi mcm brownish). Dah habis goreng tempe baru goreng ikan bilis. Make sure goreng tempe dulu tau sbb kalau kita goreng ikan bilis dulu, nanti minyak yg lebih dari gorengan ikan bilis tu dah takleh pakai sbb dia jadi berair.

3. Yuk buat sambalnya yuk! Tuangkan sedikit minyak dan panaskan.

4. Masukkan 3 sudu sambal blend. Pastikan anda dok jauh sikit dari kuali tu sebab dia senang merecik.

5. Kacau dan kacau sambal tu tanpa berputus asa. Constantly kacau okay ni penting.

6. Bila nampak sambal dah kering sikit, tambahkan setengah cawan air ke dalam sambal dan kacau lagi sampai dia kering balik. Dah kering, tambah lagi setengah cawan air.

7. Masukkan 1 keping asam keping ke dalam sambal tu.

8. Ulang step nombor 6 sebanyak 4/5 kali sampai sambal tu bertukar warna merah gelap ala mcm sambal nasi lemak tu. VERY IMPORTANT: lagi banyak kita ulang step ni lagi sedap sambal kita ha gituuu. Make sure end product dia kering-kering gitu, jangan berair sangat.

9. Tambahkan 2 sudu gula, garam secukup rasa dan sedikit perasa. No ajinomoto please.

10. Gaulkan kesemua bahan tadi (tempe + ikan bilis + sambal) dan tutup api. Sambal tu supposedly takkan jadi mcm berkuah pun, dia akan jadi mcm menyaluti the tempes and the bilis ermmmm dapnyeeee

11. Tadaaa dah siap hehe. Hidangkan bersama nasi panas dan SELAMAT MENCUBAAA!

DAPNYEEEEE SAMBAL TEMPE SAYAAA

Comments

Popular posts from this blog

UIA offer course TESL? Ye ke ni?

Interview for Biasiswa Perguruan Persekutuan KPM 2018 (IIUM TESL)

ROS at One of Kedah's Top Schools; SMKA Baling